Borra i berg

Behöver du göra hål i berg? Vi är experter på bergborrning och att borra i berg. Vi kan hjälpa er med det ni behöver till ert bergborrnings-projekt. Vi erbjuder både handhållen borrutrustning, borrvagnar och borrbalkar. Vi har också utrustning för andra specialapplikationer som stigortsmatare, knämatare och så vidare som underlättar för borrning i bergvägg samt tak. Kontakta oss på Kendrill när du ska borra i berg. Vi har utrustning för bergborrning i både Stockholm, Göteborg och Oslo. Välkommen!

Borra i berg
Borra i berg

Hur borrar man i berg?

För sprängning och spräckning behövs utrustning som är avsedd för bergborrning. Vi har handhållen utrustning som drivs av tryckluft från en kompressor som du kan transportera från oss med dragkrok. Vi har också borrbalkar som monteras på en grävare för att slippa stå och borra för hand. Sedan har vi också borrvagnar för större projekt som vi hyr ut till de som har maskinvana.

För att borra små hål i berg, exempelvis för handkilar eller att borra för mindre stolpsko i berg, kan det räcka med en större elektrisk borrhammare och ett betongborr, men det kommer ta väsentligt längre tid. Att göra hål i berg ska inte vara svårt. Låt oss guida dig!

Läs mer och hyr bergborrmaskiner här
Borra i berg | Borrmönster
Borrmönster

Beroende på hur du borrar så får du olika resultat

Här ger vi dig en komplett guide på hur olika borrmönster ger olika resultat för bergspräckning. Vill du sen gå djupare? Då gör du om proceduren på den nya frilagda ytan.

1. Borrning för att dela berget mitt itu.

2. Borrning för att dela berget i fler delar.

3. Borrning för att spräcka berget i mindre bitar.

4. Borrning för att spräcka en uppstickande del i berget.

Borra i granit

Borrning i granit kan vara en utmaning eftersom det är en hård och tät sten. Följande är några tips för att göra processen så enkel som möjligt:

  1. Använd rätt verktyg: Använd en speciell diamantborrbits eftersom granit är hård och vanliga borrbits inte kommer att fungera.

  2. Var försiktig med värmen: Granit kan börja krackelera om det blir för varmt under borrningen. Se till att hålla borrbiten sval genom att använda vatten eller annan kylmedel.

  3. Gå långsamt: Borra långsamt och jämnt för att undvika att skapa för mycket värme och för att undvika att bryta av borrbiten.

  4. Använd en guide: Använd en borrguide för att hålla borrbiten rak och för att undvika att borra i en felaktig vinkel.

  5. Var förberedd på damm: Borrning i granit kan skapa mycket damm, så se till att ha skyddsutrustning och rätt ventilation.

Följ dessa tips för att göra borrning i granit så smidigt som möjligt. Det är dock fortfarande viktigt att vara försiktig och att följa alla säkerhetsföreskrifter för att undvika skador. Kontakta oss på Kendrill om du behöver mer guidning!

Borra i sten med betongborr

Att borra i sten med just ett betongborr är inget vi rekommenderar då de oftast har kort hållbarhet i sten eller berg. Vi råder dig att istället använda en luftdriven bergborrmaskin med ett bergborr, det är anpassat för den typen av material och således mer effektiv. Kontakta oss på mail eller telefon om du har fler frågor och funderingar kring att borra i sten med betongborr!

Tidsestimering

Hur lång tid tar det att borra i berg?

Det finns många olika typer, hårdhet och seghet av berg men generellt är berg väldigt mycket tuffare att borra i än betong. Därför behöver man utrustning som är avsedd att borra i berg med för att få någon effektivitet även på relativt små dimensioner. Tiden det tar att borra ett hål beror främst på bergets egenskaper och håldimensionen.

Borrar du med handhållen utrustning för Darda C4 eller Darda C12 tar det vanligtvis någonstans mellan 3 och 10 minuter. Använder du borrbalk eller borrvagn går det betydligt snabbare men det kan ta längre tid mellan hålen för att manövrera maskinerna innan man får in vanan. Vi har utrustning för bergborrning i både Stockholm, Göteborg och Oslo. Välkommen till oss så guidar vi dig vidare.

Läs mer och hyr bergborrmaskiner här

Produkter för att göra hål i berg

Bergborrar nackstång från Kendrill
Bergborrar

Nackstång 61 cm, förstärkt

Längd 61cm
Bergborrmaskiner | Berg
Bergborrmaskiner

Cobra Combi

Eco
Eldrivna luftkompressorer Atlas Copco E-Air H250
Luftkompressorer

Atlas Copco E-Air H250

Lufttillförsel 112 – 78 l/s
Vikt 749 kg
Dieseldrivna luftkompressorer XAS88
Luftkompressorer

Atlas Copco XAS88

Lufttillförsel 42 - 82 l/s
Vikt 749 kg
Bergborrmaskiner

Borrpaket handhållet

Bergborrmaskiner Atlas Copco RH 656W
Bergborrmaskiner

Atlas Copco RH 656W

Berg | FlexiROC T15 borrvagn
Borrvagnar

FlexiROC T15

Bergborrmaskin | Berg | Borrvagn | Dino 400
Borrvagnar

Dino 400

Eco
Stoftavskiljare mindre <399 m3/h
Stoftavskiljare

Stoftavskiljare mindre

Vikt 16-29 kg
Flöde ca 200 m³/h
Eco
Stoftavskiljare | Betong
Stoftavskiljare

Stoftavskiljare Stor

Vikt 50-65 kg
Luftflöde 420-600 m³/h
Borra i berg med Kendrill
Kontakt

Kontakta oss när du ska borra i berg

Vi finns här för dig om du ska borra i ett berg. Vi har ett stort sortiment inom bergborrning och dess utrustning. Kontakta oss om du önskar rådgivning till vilken bergborr som passar ditt berg. Vi på Kendrill finns i Stockholm. Göteborg och Oslo men kan leverera våra maskiner överallt. Vi har dessutom stort kontaktnät i branschen och kan tipsa om du behöver en utförare. Vi finns här för dig när du ska borra i berg. Välkommen!

Kontakta oss

Senaste artiklar

Betongslipning

Betongslipning | Kendrill
Läs mer

Stenspräckning

Stenspräckning | Kendrill
Läs mer

Demolering och rivning

Demolering | Kendrill
Läs mer

Betongsågning

Betongsågning | Kendrill
Läs mer

Kontakta oss

Vi finns här för Dig. Skriv in dina kontaktuppgifter så återkopplar vi till dig. Välkommen till oss på Kendrill!