Stenspräckning

Spräck sten med vår utrustning från Kendrill. Vi har olika metoder och utrustning för hur du spräcker sten tryggt, säkert och kostnadseffektivt. Du kan antingen hyra eller köpa våra hydrauliska stenspräckare alternativt köpa Snigeldynamit eller manuella spräckkilar. Här kan du läsa mer om våra olika metoder för hydraulisk stenspräckning och att spräcka sten själv!

Stenspräckning. Spräck sten med Kendrill
Spräcka i sten

Vad är stenspräckning?

Stenspräckning är en vibration och även dammfri lösning för borttagning av sten. Spräckning kan genomföras med vår Darda hydraulisk stenspräckare. Det finns olika storlekar att välja mellan. Vi har både handhållna och maskinburna stenspräckare. Ett annat alternativ är expanderande bruk som Snigeldynamit.

Kontakta oss på Kendrill om du ska spräcka i sten och vill ha info om priser, vi har många års erfarenhet av våra maskiner!

Olika typer av stenspräckning

1. Snigeldynamit eller Snigamit

2. Darda, hydraulisk stenspräckare

3. Spräckning med slägga och handkilar

Stenspräckning

Hur spräcker man sten?

Oavsett vilken metod du ska spräcka med eller om du ska spränga börjar du alltid med att borra hål i berget eller stenen som du vill spräcka. Vi rekommenderar oftast flera hål om det är en större sten. Är det en mindre sten räcker att bara dela den i två delar.

Vanligaste metoden för spräckning idag bland de som arbetar med berg är att spräcka sten med Dardas hydrauliska stenspräckare. Här trycks en kil ner mellan två metallbleck i borrhålet och trycker isär stenen. Då får man resultatet direkt och kan styra storlek och utseende på bitarna i större utsträckning.

Expanderande bruk, även kallat snigeldynamit eller snigamit, används också.

Mindre stenar eller kompletteringsarbetet kan man spräcka med hjälp av manuella kilar som du slår ner med hjälp av en slägga. De finns i olika dimensioner och för de mindre dimensionerna räcker det att ha borrat hålen med en större borrhammare.

Vi rekommenderar också att efteråt använda en minidumper för att smidigt forsla bort allt avfall. Vi har elektriska minidumpers till både uthyrning och försäljning. Hyr elektrisk minidumper. Vi erbjuder också bensindrivna minidumpers för uthyrning. Hyr minidumper. Välkommen!

Borrhammare för stenspräckning - funkar det?

Ja det går att borra med en elektrisk borrhammare på mindre hål vad gäller diameter. För grövre borrhål fungerar det bättre med bergborr och luftdriven borrutrustning. Har du fler frågor kring borrhammare är du välkommen att kontakta oss.

Vanliga frågor stenspräckning

Spränga får du inte göra utan lov. Du behöver utbildning för att få spränga. Även om du har det eller har anlitat någon som har det behöver du ansöka om polistillstånd och finns det närliggande byggnader behöver du också sätta upp mätutrustning för att säkerställa att de inte har påverkats av vibrationerna i marken.

Spräcka får du däremot göra utan dessa tillstånd då det sker vibrationsfritt. Dessutom är själva spräckningen väldigt tyst och damfri.

Vi kan lämna exakta priser på dagshyra och vad det kostar att köp utrustning och reservdelar men vad ett projekt kostar i slutändan beror så mycket på, som förutsättningarna, ledtider och förkunskaper. Vill man få ett exakt pris på ett jobb får man nog bäst uppskattning genom att kontakta någon av våra andra professionella kunder och få en offert. Kontakta oss så kan vi säkerligen förmedla kontakter som passar även geografiskt.

Man ska alltid borra minst 300 mm och ca 80% av hela stenen du vill spräcka. Borrhålen ska ha en diameter på 30-40mm och avståndet mellan hålen bör inte överstiga 10 gånger diametern på hålen.

Använder man sig av mindre manuella spräckkilar behöver man oftast några stycken även om man bara ska spräcka en sten. Anledningen är att man vill få tryck i flera av hålen samtidigt för att dela stenen och inte bara slå ur bitar ur den.

Använder man sig av hydraulisk spräckning räcker det vanligtvis med en uppsättning om man inte är väldigt mån om vilken linje man vill spräcka stenen i.

Produkter till stenspräckning

Eco
Hydraulisk bergspräckare Darda C4
Bergspräckare

Darda C4

Håldiameter 35 mm
Rek. håldjup 50 cm
Eco
Bergspräckning Darda C12 hydraulisk bergspräckare
Bergspräckare

Darda C12

Håldiameter 45 mm
Rek. håldjup 70 cm
Bergspräckning Darda C20 maskinburen
Bergspräckare

Darda C20 C maskinburen

Håldiameter 76 mm
Rek. håldjup min 105 cm
Fett till Darda bergspräckare
Bergspräckare

Fett till Darda

Eco
Darda HCS8 handhållen betongsax
Betongsaxar

Darda HCS8 handhållen

Öppningsvidd 170 mm
Brytkraft 86 kN
Darda reservdelar
Bergspräckare

Darda reservdelar

Atlas Copco P6500 elverk
Bergspräckare

Atlas Copco P6500 elverk

Bergborrmaskiner

Borrpaket handhållet

Berg | FlexiROC T15 borrvagn
Borrvagnar

FlexiROC T15

Bergborrmaskin | Berg | Borrvagn | Dino 400
Borrvagnar

Dino 400

Bergborrmaskiner | Berg
Bergborrmaskiner

Cobra Combi

Finja Bemix Snigeldynamit 4 kg
Snigeldynamit

Finja Bemix Snigeldynamit 4 kg

Bergborrar nackstång från Kendrill
Bergborrar

Nackstång 61 cm, förstärkt

Längd 61cm
Stenspräckning | Kontakt
Kontakt

Kontakta oss när du spräcka i sten

Vi finns här för dig om du ska utföra stenspräckning. Vi har ett stort sortiment inom stenspräckning och dess utrustning. Kontakta oss om du önskar rådgivning till vilken stenspräckare som passar ditt projekt. Vi på Kendrill finns i Stockholm. Göteborg och Oslo men kan leverera våra maskiner överallt. Vi har dessutom stort kontaktnät i branschen och kan tipsa om du behöver en utförare. Vi finns här för dig när du ska spräcka i sten. Välkommen!

Senaste artiklar

Betonghåltagning

Betonghåltagning hos Kendrill
Läs mer

Betongslipning

Betongslipning | Kendrill
Läs mer

Betongsågning

Betongsågning | Kendrill
Läs mer

Bergspräckning

Bergspräckning Kendrill
Läs mer

Kontakta oss

Vi finns här för Dig. Skriv in dina kontaktuppgifter så återkopplar vi till dig. Välkommen till oss på Kendrill!